Ben de ilk öğrendiğimde şaşırmıştım, İnternet erişimi olmayan 40 milyondan fazla insan internetle buluşacak! Peki, ama nasıl? Microsoft, bunun mümkün olduğunu ve TVWS teknolojisi ile bunu başarabileceklerini iddia ediyor. Üstelik tarih bile vermişler: 2022’nin Temmuz ayı! Projeleri hazırmış ve uzun bir süredir de bunun üzerinde çok kafa yormuşlar. Günümüzde, İnternete erişimi olmayan her kıtadan milyonlarca insan var, evet. Ama bu projenin ilk önceliği, Latin Amerika ülkeleri ve Sahra Altı Afrika bölgesinde yer alan Afrika ülkelerindeki halkı İnternet’le buluşturmakmış.
Aslında bu proje ilk kez, 2017’de ABD’nin kırsal kesimlerinde yaşayan Amerikalıların internet erişimini arttırmak amacıyla başlatılmış. Daha sonra da, proje kapsamı genişletilerek Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika ülkeleri de eklenerek uluslararası bir projeye dönüştürülmüş. Hedef ise, milyonlarca insanın İnternete erişebilmesi ve daha iyi bir internet bağının sunulması!
Hangi Ülkeleri Kapsıyor?
Proje kapsamı şu an için; Latin Amerika ülkeleri ile Sahra Altı Afrika ülkeleri olarak gözüküyor. Arjantin, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Guatemala, Guyana, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela, Latin Amerika Ülkeleri olarak projede yerini almış.
Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Cibuti, Çad Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Güney Afrika, Güney Sudan, Kabo Verde, Kamerun, Kenya, Komorlar Birliği, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi Afrika ülkeleri de, (Sahra Çölü’nün güneyi) Sahra Altı Afrika bölgesi olarak proje listesine eklenmiş.
Basit Ama Etkili Bir Teknoloji: TVWS
Elbette bu yeni bir teknoloji değil, Microsoft uzun bir zamandır ABD’deki 3 milyon Amerikalıya geniş bant İnterneti TVWS ile sağlıyor. Bunun için de, belirli “MHz” dalga boyunda oluşan ama TV’lerde “beyaz alan” olarak tanımlanan ve pek de bir işe yaramayan -TV’de kullanılmayan- frekans (TVWS) teknolojisinden faydalanmakta. Uluslararası böyle bir büyük bir projede ise TVWS’nin yanı sıra yenilikçi diğer teknolojilerin de devrede olduğu söylenebilir. Microsoft, her bir bölgenin özel ihtiyaçlarını anlamak için yerel kuruluşlarla ve bu teknolojiye yönelik yasal engelleri kaldırmak adına hükümetlerle ortak işbirliğine gidebileceğini; İnternet erişimi sağlamak için de yerel İSS’lerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu açıkça bildirmekte.
TVWS “TV Beyaz Alan” Teknolojisi İşe Yarıyor!
Projenin işe yaradığını ise, Microsoft’un Kolombiya’da, TVWS teknolojisini kullanarak iki okul ile beş çiftliğe internet sağlamasıyla öğrenmiş oluyoruz. Tabii ki projenin küçük bir kısmı bu, ayrıca kırsalda yaşayan 6 milyon Kolombiyalıya da internet ulaştırmak için yerel İSS’lerle ortak yatırımlara devam edildiği bilgisi de mevcut. Gana’daki İSS’lerin 800 bin kişiye kadar İnternet sunabilmesi için de TVWS çalışmaları devam ediyormuş bu arada.
TVWS Teknolojisinin Çalışma Şekli
TVWS, UHF ve VHF dalga boylarında aktif olarak kullanılan kanallar arasında bulunan, ama etkin olmayan veya kullanılmayan frekans alanının algılanması ve sağlanmasına dayalı bir teknolojidir. TVWS frekansı 470 MHz – 790 MHz arasındadır. Günümüzde, TVWS Teknolojisi, radyo dalgaları geniş bant sağlamak için İSS’ler tarafından kırsal alanlarda kullanılmaktadır. TVWS bandı, kırsal alanlarda en iyi performansa sahiptir. Bunun sebebi, TVWS’nin özellikleri ve güçlü analog TV istasyonlarının paylaşılmasından kaynaklıdır. TVWS bandına erişim, bir Spectrum Access System (SAS) veritabanı tarafından kontrol edilir. SAS veritabanı, operatörlere kanal kullanılabilirliği sağlar. Tüm TVWS cihazları SAS’a kayıtlı olmalıdır.
TVWS’nin Faydaları
- Gücü: Düşük frekansı sebebiyle ağaçlar ve binalardan geçebilir.
- Uzun Menzilli: TVWS engebeli araziler de dâhil olmak üzere 30 km’ye kadar menzil sunabilir.
- Kolay Montaj: Uzak direklere ihtiyaç duymaz. Mevcut bir yapıya doğrudan monte edilebilir.
Microsoft, gelişmekte olan ülkelere internet sağlamaya odaklanan tek firma değil elbette. Google’da küresel olarak daha fazla kişiye İnternet ulaştırmayı amaçlarken, Facebook da daha fazla insanın internete bağlanmasına imkân tanımak için internet dronlarından uydulara kadar her yolu denemekten vazgeçmiyor. Bu grubun arasına Elon Musk’ı da dâhil edebiliriz.
Tüm bu şirketler için internetin yaygınlaşması ve herkesin erişimine açılmasının asın gayesi de; daha fazla verinin işlenmesi, reklam ve yazılım/ürün pazarının genişlemesi yani daha fazla kazanç demek. İnternete erişen her kişinin potansiyel birer “müşteri” olması, bu tür projelerin artarak devam edeceğinin de açık bir işareti.
Gelişmekte olan ülkelerde, ilerde internetsiz insan kalmayacağı kesin, ama otoriter bir düzene sahip bu tür ülkelerde internet, merkezi yönetimlerin her zaman kontrolünde olacak ve “onay” almayan tüm içerikler de erişim engeli ile her daim kapalı kalacaktır, gerçek de ne yazık ki bu şekilde.
İnternete erişmek, doğru bilgi ve gerçek haberlere ulaşmaya yetmiyor!
Yazı için çok teşekkür ederim elinize sağlık