Giyilebilir teknolojinin ilk sırasında akıllı saatlerin yer alıyor olması çok normal. Günümüzde çok popülerler ve neredeyse tüm cep telefonu markalarının da akıllı saatleri piyasada mevut diyebiliriz. Ama döviz kurunun ve vergilerin yüksekliği, bu teknolojik giyilebilir (veya takılabilir diyelim) cihazlara herkesin kolayca sahip olabilmesine imkân tanımıyor.
Peki, akıllı saatler yerine, bu cihazlardan pek de eksiği bulunmayan akıllı bileklikleri tercih edemez miyiz? Bence edebiliriz! Akıllı bilekliklerin de akıllı saatlerden bir farkı yok artık, sesli görüşme haricinde neredeyse tüm özelliklere sahipler. İşte bu nedenlerden dolayı ben de Huawei Band 4 Pro akıllı bilekliği tercih ettim ve uzun bir süredir kullanıyorum. Bu yazımda da sizlere bu akıllı bilekliğin özelliklerini ve yaşadığım deneyimlerimi aktardım. Akıllı bileklik almayı düşünüyor ve ne gibi deneyimler sunduğunu merak ediyorsanız, Huawei Band 4 Pro detaylı kullanım ve inceleme blog yazıma hoş geldiniz!
Akıllı Bir Bileklik Almaya Gerek Var mı?
Aslında uzun bir süredir düşünüyordum, akıllı bir bilekliğe ihtiyacım var mı diye. Spor yapan biri değilim ama sağlık değerlerimin nasıl olduğunu merak eden biriydim. Yani, şu sporu yaptım acaba kaç kalori yaktım, kaç km. yol kat ettim vs. gibi verileri öğrenmek değil de; bu gece nasıl uyudum, kalp atışlarım nasıl, oksijen seviyem normal mi? gibi sağlık verilerimi bilmek istiyordum.
Bunun için de birçok akıllı bilekliği araştırdım. İlk tercihim aslında yine Huawei’nin aynı modeli olan ama “Pro” versiyonu olmayan Huawei Band 4 modeliydi. Fiyatı çok uygundu ve istediğim birçok özelliği de karşılıyordu, ama ülkemizde satışı yapılan versiyon da kandaki oksijen (SpO2) ölçme özelliğinin olmadığını öğrendim. Evet, düz modelinde bu özellik mevcut değildi ama güncelleme ile oksijen ölçme özelliği aktif oluyormuş. Pro versiyonun da ise böyle bir sorun yoktu, ayrıca dâhili GPS, AMOLED ekran, daha iyi ekran çözünürlüğü ve daha fazla pil kapasitesi gibi artılarından dolayı Huawei Band 4 Pro da karar kıldım. Düz modeliyle de arasında fazla bir fiyat farkı yoktu zaten.
Ama sizlere tavsiyem, bir akıllı bileklik almadan önce özelliklerini iyi örenmeniz ve buna göre doğru bir tercih yapmanızdır. Çok çeşit var ve birçoğunun özellikleri birbirlerinden farklı veya eksik olabiliyor. Örneğin, bilindik ve iyi bir markanın çıkardığı bir bileklikte kandaki oksijen seviyesini ölçme özelliği bulunmuyor, veya daha düşük bir versiyonda stres ölçme özelliği varken, üst modelde bu özelliği eklememiş oluyorlar. Spor modları için de bu geçerli, birçok spor modu özelliği olabilir ama önemli olan sizin spor ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor mu? Bu sebeple, ihtiyacınız olan özellikleri belirleyerek tercihinizi ona göre yapmanızda fayda var.
Eğer spor yapmayı seviyor, sağlıklı bir yaşam için kilonuza ve diğer sağlık değerlerinize dikkat etmeye çabalıyorsanız, akıllı bir bileklik bu konuda size yardımcı olacaktır. Hadi farklı spor dallarını boşverdiniz diyelim, sadece yürüyüş yapmanız da bile birçok sağlık verinize ulaşmak; adım sayınız, gittiğiniz mesafe ve yaktığınız kalorileri görmek bile sizi hareket etmeye teşvik edecektir. Ama benim gibi sporla hiç ilginiz yoksa, o zaman sadece uyku, kalp ve oksijen gibi sağlık verilerinizi takip amaçlı da akıllı bir bileklikten yararlanabilirsiniz. Hâlâ satın almak için bir neden bulamadıysanız, yazımın tamamını okuyun, belki düşüncenizi değiştirecek faydalı bir yararını keşfedersiniz. Veya almaktan tamamen vazgeçersiniz, kim bilir. 🙂
Huawei Band 4 Pro – Tasarım ve Teknik Özellikler
Şık ve ince bir akıllı bileklik diyebilirim; ana gövdenin boyu 4,5 cm, eni –genişlik 1,9 cm, gövdenin kalınlığı ise 1,1 cm. Ekranın çevresi metal ince bir yüzeyle kaplanmış, diğer kısımları ise plastik bir malzeme ile oluşturulmuş. Kayışıyla birlikte yaklaşık 25 gr. bir ağırlığa sahip, bilekte rahatsızlık vermeyecek kadar hafif.
Kayışı silikon – kauçuk karşımı bir malzeme ile imal edilmiş, ama plastik hissi verdiğini söyleyebilirim. Kayış boyutu gayet yeterli, ince bir bileğe sahip olmama rağmen herhangi bir sorun yaşatmadı. Kalın bir bilekte de sorun çıkarmayacaktır. Ancak, kayışı çok sıkarsanız ve bileklik hareket etmeyecek bir şekilde bileğinizin bir bölümünde devamlı sabit kalırsa, o bölümde -bileğin iç kısmı- kaşıntı ve kızarıklıklar meydana gelebiliyor, bu sebeple kayışı çok sıkmamanızı tavsiye ederim. Farklı renkli kayışlar kullanmak ya da yıpranan kayışları değiştirmek isterseniz, ana gövdeye bağlı kısımlarında, iç bölümde pime benzeyen bir mekanizma var, bu bölümler geri çekilerek kayışlar çıkartılıp değiştirilebilir.
0.95 inç AMOLED (240 x 120 piksel çözünürlükte) dokunmatik bir ekrana sahip. Sadece ana ekranın alt kısmına minimal kapasitif bir dokunmatik tuş eklemişler, cihazı uyandırmak ve herhangi bir menüden direkt ana ekrana dönmek için. Fiziksel bir tuşa sahip değil. Bilekliğin iç (bileğinize değen alt yüzey) kısmında ise sağlık verilerinizi ve yaptığınız fiziksel hareketleri algılayan sensörleri mevcut. Çıkıntı yapan, bileğinize değerek size rahatsızlık verecek bir sensöre sahip değil, bu konuda rahat olabilirsiniz. Sensörlerin alt bölümünde ise şarj girişi mevcut.
Bileklikte herhangi bir ses çıkışı yok, gelen tüm bildirim ve uyarılar titreşim şeklinde. Bence gayet yeterli bir bildirim türü; herhangi bir ses ikazı olmadığı için, gelen bildirimlerin de başkaları tarafından fark edilmesi çok güç.
Şarj etmek ve yıkanmak dışında bileğinizden hiç çıkarmadan kullanım için çok uygun, kullandığım sürece rahatsızlık verecek hiçbir durumla karşılaşmadım. Cihaz su geçirmiyor (5ATM) 50 metreye kadar su direncine sahip, havuz ve denizde kullanım için uygun. Ancak, kitapçığında yer alan bilgilere göre, yıkanırken takılmaması tavsiye ediliyor çünkü şampuan, sabun, deterjan vs. gibi temizlik bazlı ürünlerin cihaza zarar verebileceği bilgisi var. El yıkarken bir sorun yok ama banyo ve temizlik yaparken bilekliği takmayarak güvenceye alabilirsiniz.
Dâhili GPS’e sahip, uydu takibi ile yapılan yürüyüşün ve sporun haritalaması – ölçümü yapılabiliyor. Bluetooth 4.2 bağlantı özelliği ve 100 mAh kapasitesinde bir pili mevcut. Huawei, pil için en fazla 12 günlük bir kullanım süresi vadetse de, bu süreye ulaşmak için bilekliğin “akıllı” kısmını devre dışı bırakmak gerekiyor. Yani birçok özelliğini kapatmanız dahilinde uzun bir pil ömrü sağlayabilirsiniz. Kullanım süresine dair gerçek batarya verilerini “Pil Kapasitesi – Batarya Gücü” başlığı altında paylaştım, detayları o bölümde okuyabilirsiniz.
Huawei Health (Sağlık) Uygulaması ile Eşleştirme
Sağlık verilerini ve yapılan sporlara ait her bilgiyi kayıt altına almak, ayrıca tüm bu toplanan verilerin birçok detayına istenilen an ulaşmak için, bilekliği Huawei Sağlık (Huawei Health) uygulaması ile eşleştirmek gerekiyor. Ayrıca bu uygulama üzerinden bilekliğin birçok özelliğini açıp-kapatmak ve kişisel düzenlemeler yapmak da mümkün. Huawei Sağlık uygulaması, tüm uygulama mağazalarında (Google Play, App Store, Huawei AppGallery) mevcut, indirip Android veya iOS sistemli telefonlara kurulabilir.
Uygulamanın kurulumu tamamlandıktan sonra, bir üyelik oluşturmak gerekiyor. Bu işlem de çok basit. İsterseniz Google veya Facebook gibi hesaplarınız ile hızlıca üye girişi yapabiliyorsunuz. Eğer bu yolu tercih etmezseniz, uygulama üzerinden gerekli bölümleri doldurarak da bir üyelik oluşturma imkânınız var.
Huawei Sağlık uygulamasını çalıştırdığınızda sizden birçok izin isteyecektir, genel olarak bu izinler konum bilgisi, arka planda çalışma vb. taleplerden oluşmakta. Bileklikten gelen verilerin düzgün işlenmesi, kayıt edilmesi için istenilen izinlerin hepsine onay vermenizi tavsiye ederim.
Kurulum ve üye girişinden sonra, sıra, bileklik ile Huawei Sağlık uygulamasının eşleştirilmesine geliyor. Akıllı bilekliğin şarjı yeterliyse ve açıksa, ekranda ilk görülen, dil seçim menüsü olacaktır. İstediğiniz bir dili (Türkçe dil desteğine sahiptir) seçebilirsiniz. Telefonun Bluetooth’u açıkken, Huawei Sağlık uygulamasına girip, cihazlar menüsü üzerinden “Ekle > Akıllı bantlar” seçeneğinden Huawei Band 4 Pro’yu seçerek, “Eşleştir” tuşuna tıklamak yeterli. Bilekliğin ekranında bir onay mesajı belirecek, tıklayıp izin verdiğinizde telefon ile bilekliğin eşleşmesi tamamlanmış olacak.
Zaten Huawei Sağlık uygulaması da eşleşmenin başarılı olduğuna dair telefon ekranında bir bildirim gösterecek ve akıllı bilekliğe ait bir görsel de uygulama ekranında belirecektir. Böylece, uygulama üzerinden bilekliğin tüm ayarlarını düzenlemek, toplanacak sağlık ve spor verilerini kontrol etmek için her şey tamam.
Sağlık uygulaması üzerinden ayrıca profil (yaş, kilo, boy, vs.) oluşturabilme ve kendi spor hedeflerini belirleme imkanı sunulmakta.
Bilekliğin Güncellenmesi…
Eşleşme ardından, Huawei Sağlık uygulaması, bileklik için yeni bir güncellemenin olduğunun uyarısını veriyor. Bende tam 3 yeni güncelleme bulunmuştu! Yeni yazılım sürümleri uygulama üzerinden indiriliyor, boyutları da çok düşük (2 ila 3 MB arası), bu sebeple güncellenmenin indirilmesi için fazla beklemedim, hemen indirildi ama yüklemesi biraz zaman aldı.
Huawei Sağlık uygulaması üzerinden telefona indirilen güncelleme, Bluetooth aracılığıyla bilekliğe yükleniyor. İşin kötü yanı, bileklik ekranında güncellenmenin yüklenme yüzdesi veya bu işlemin ne kadar bir zamanda tamamlanacağına dair hiçbir bilginin sunulmaması! Ekranda sadece dönüp duran bir saat animasyonu mevcut, güncellemenin yapıldığını gösteriyor, bu kadar. Sabırla bekledikten sonra güncelleme tamamlandı ve bileklik kendine geldi!
Eğer otomatik bir güncelleme gelmezse, uygulama üzerinden de güncelleme olup olmadığını kontrol etme ve gelen güncellemeleri yükleme imkânı mevcut. Uzun bir süre güncelleme desteğinin devam etmesini umuyorum, acaba Huawei’nin yeni geliştirdiği ve tüm cihazları ile uyumlu çalışabilen HarmonyOS işletim sistemi Band 4 Pro’ya da gelir mi diye de düşünmüyor değilim. (Çok düşük bir olasılık) HarmonyOS adlı işletim sistemi de nereden çıktı diye düşünüyor ve bu sürecin öncesini merak ediyorsanız, “Yazılım Savaşları Başladı!” yazımı okuyabilirsiniz.
Bağlantı Gücü – Bluetooth…
Telefonun Bluetooth’u açık olduğu sürece Huawei Sağlık uygulaması ile bileklik devamlı bağlantı halindeler. Telefon ile bilekliğin bağlantı menzili de açık alanda 10 metreye kadar devam ediyor, ama kapalı alanlarda odalar arasında Bluetooth bağlantısında kopmalar olabiliyor. Bağlantının kopması aslında bir sorun değil, istenirse telefonun Bluetooth’u da kapatılabilir, yani devamlı açık kalması gerekmiyor, ihtiyaç duyuldukça açıp kapatılabilir. Eğer telefondan gelen bildirimleri (Çağrı, mesaj, sosyal medya bildirimleri vs.) bileklik üzerinden anlık görmeye gerek duymazsanız telefonunuzun Bluetooth’unu kapatmanızda bir sakınca olmayacaktır.
Yapılan spor ve sağlık verileri bilekliğin belleğinde uzun bir süre saklanabiliyor, mesela 2 gün Bluetooth bağlantısı kurulmasa bile sorun olmaz. Bağlantı kurulduğu an, kayıtlı olan tüm veriler bileklikten telefona kayıpsız aktarılabiliyor. Bu güzel bir özellik bence.
Ekran ve Arayüz…
Ekranın 0.95 inçlik bir AMOLED panelden oluştuğundan bahsetmiştim, 240 x 120 piksel çözünürlükte ve çözünürlüğü bence yeterli. Yeterli olmayan, bana sadece ekran-çerçeve oranıymış gibi geldi. Ekranın biraz daha geniş olma ihtimali varmış, çerçeveye baktığımda ekran boyutunun az da olsa genişleyebileceği bir boş alan görebiliyorum. Keşke bu alan da değerlendirilebilseymiş, ama yine de bir bileklik için ekran boyutu kötü diyemem.
Bilekliği uyandırmak için 2 farklı yöntem mevcut, ekranın alt bölümündeki dokunmatik tuşa parmağın değmesi yeterli, ama diğer en iyi yöntem ise bileğin çevrilmesi ile ekranın uyanması. Yani bileğimi çevirip ekrana baktığımda ekran açılmış oluyor. 2 yöntem de kullanılabilir. Bilek hareketiyle ekranın açılma özelliğini Huawei Sağlık uygulaması üzerinden “Cihazlar > Cihaz Ayarları” menüsüne girerek “Uyandırmak için kaldır” seçeneğinden açıp kapatmak mümkün.
Huawei Band 4 Pro, beş kademeli bir ekran parlaklık ayarına sahip, ekran parlaklığı kademe 3’e ayarlı olarak kullanıma sunuluyor. Ev içi, dışarısı ve güneş almayan yerler de ekran parlaklığı için kademe 3 bana yeterli geldi. Ama bol güneşli yerlerde, en son parlaklık ayarı olan 5. kademeye ekran parlaklığını getirmek, ekran görünürlüğü açısından daha iyi olacaktır. Ekran parlaklığını düzenlemek için de, bileklik üzerinden “Daha fazla > Parlaklık” özelliklerine girerek ekran aydınlığı artırıp azaltılabilir.
Ekran ışığı sensörü olmadığı için -akıllı bilekliklerde genelde bu özellik mevcut değildir- ortama göre ekran aydınlatma ayarı kullanıcıya bırakılmıştır. Ama geceler düşünülmüş ve bunun için “gece modu” özelliği eklenmiş. Elbette ekranın iyi aydınlanması önemli, ama aynı zamanda özellikle geceleri yatarken, karanlık bir ortamda ekran ışığının göz almaması da bence çok önemli. Yatakta dönerken, bileklik ekranın etrafı aydınlatması hiç hoş olmazdı. Veya gece yatakta, uykulu bir şekilde saate bakmak için bilekliğe dokunulduğumda parlak ekran ışığının gözümü alması, gerçekten rahatsız edici bir durum olurdu.
İşte bu gibi sorunlarla karşılaşarak uyku kalitesinin bozulmaması adına, gece belli bir saatten sonra (akşam 22.00 ile sabah 06.00 arası) “Gece daha düşük parlaklık” özelliği devreye giriyor ve ekran parlaklığı en düşük seviyeye gelerek ekranın geceleri göz alacak derecede parlamasına engel oluyor. Bu özelliği de bilekliğin “Daha fazla > Parlaklık” menüsü üzerinden açıp kapatmak mümkün.
Ekrana dair son değineceğim özelliği de: “Ekran açık” yani Always On Display özelliği diyebilirim. Ancak, bu özelliği kısıtlamalı olarak sunulmuş! En fazla 5 dk. ekran açık kalabiliyor. Pil sebebiyle sanırım, devamlı olarak ekranın açık kalması önlenmiş. Ekran açık özelliğini özelleştirmekte mümkün değil, sadece arayüzdeki var olan bilgi ekranı sabit bir şekilde 5 dk. açık kalabiliyor.
Gelelim arayüze, benim hoşuma gitmeyen tek nokta bilgi ekranındaki birçok verinin çok küçük sunulması. Ana ekranda saat dışındaki neredeyse (tarih, gün, pil durumu, adım sayısı, yakılan kalori vb.) tüm bilgiler çok ufak tasarlanmış. Elbette farklı arayüz seçeneklerinde bilgi ekranındaki birçok verinin daha büyük olarak sunulmuş versiyonları da var, ama tüm verileri ana ekranımda görmek istediğimde bilgi ekranına sığması için birçok simge küçük bir arayüzle geliyor. İlerde, gelecek yeni arayüz tasarımlarıyla bu sorun giderilebilir belki. Bilgi ekranında, daha büyük simgelerin olduğu yeni tasarım arayüzlerin gelebileceğine inanıyorum. Ancak şu an için, bilgi ekranındaki birçok veriyi gösteren simgelerin boyutu eğer yakını görmekte zorlanıyor ve gözlük kullanmak zorunda kalıyorsanız, sizin için sorun olabilir. Ama onlarca farklı arayüzden daha büyük simgeler sunabilecek bir arayüz bulabilir veya yakın gözlüğü takarak ekrandaki küçük verilerin sorun olmaktan çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ama yine de eğer bu bilekliği yakın gözlüğü kullanmak zorunda kalan birine (aile büyüğü) almak istiyorsanız, yaşanabilecek sorunları göz önünde bulundurarak karar vermenizi tavsiye ederim.
Huawei Sağlık uygulaması üzerinden onlarca farklı ücretsiz arayüze erişmek mümkün. Uygulama üzerinden, istenilen bir arayüz tek tıklama ile anında bilekliğe yüklenebiliyor. İlk zamanlar tamamen ücretsiz olan arayüzlere, ücretli kaliteli yeni arayüzler de eklenmeye başlandı. Tabii şu an için ücretsiz arayüzler daha fazla, ama daha kaliteli ve çeşitli yeni ücretsiz arayüzlerin de gelmesi gerekiyor bence.
Bilekliğe yüklenmiş faklı arayüzler arasında hızlıca seçim yapmak ve değiştirmek ise çok basit, bilekliğin ekranına belli bir saniye dokunulduğunda bir titreşim ile arayüz seçim ekranı açılıyor ve üst veya alta ekranı kaydırarak, arayüzlerden istenilen biri seçilebiliyor. Menü arasında dolaşıp arayüz ayarlarını bulmaya gerek kalmadan da, hızlı bir şekilde arayüz seçiminin sunulması iyi düşünülmüş bir özellik diyebilirim.
Kalp Ritmi Takip Özelliği
İki farklı kalp ritmi takip özelliği mevcut: “Akıllı” ve “Gerçek Zamanlı” nabız izleme. Bunun için TruSeen 3.5 teknolojisinden faydalanıldığı bilgisine yer verilmiş. Kalp atış hızının anlık ve düzenli takibinin iyi bir şekilde yapıldığını söyleyebilirim.
Akıllı nabız izleme özelliği, kişinin hareketlilik durumuna göre ne sıklıkta devreye gireceğini belirleyerek kalp atış hızını ölçümlüyor, bu özellik bileklik tarafından otomatik olarak ayarlanmakta. Bu sayede pil tasarrufu da sağlanması amaçlanmış. Gerçek zamanlı nabız izleme özelliğinde ise, 7 /24 kalp atışı kaydediliyor. Pil ömrünü kısaltsa da kalp ritmi hakkında daha fazla detay sunması buna değiyor. Akıllı ve gerçek zamanlı kalp ritmi izleme özelliğine Huawei Sağlık uygulaması üzerinden erişerek, 2 farklı takip seçeneğinden birini tercih etmek gerekiyor.
Ayrıca, uygulama üzerinden yüksek/düşük kalp atış hızı için uyarılar da oluşturulabilmekte. En yükseği 150 (bpm) en düşüğü 40 (bpm) kalp atış hızları arasında seçim yapılarak uyarılar ayarlanabiliyor. Eğer dinlenmedeyken, kalp atışları belirlenen seviyeleri 10 dk. boyunca aşar veya azalırsa, kalp ritminizle ilgili bir sorun yaşadığınıza dair titreşimli bir uyarı alacaksınız. Ben böyle bir uyarı almadım, zaten bu gibi bir durumda bir kalp doktoruna görünme vakti gelmiş demektir. 🙂
Bu uyarı sadece dinlenme halinde oluşan kalp ritmindeki ani yükseliş ve düşüşün olmasını baz alıyor, hareket halinde ve spor yaparken ise elbette kalp atış hızı değişkenlik gösterecektir. Spor modlarında ise fiziksel duruma (yaş, boy, kilo, vb.) göre kalp ritim hız limitleri bileklik tarafından belirlenmektedir. Örneğin, koşu yaparken kalp hızı en fazla çıkması gereken 210 (bpm) sınırını aştı, o zaman da bileklik tarafından uyarılacaksınızdır. Tabii istenirse, bu kalp ritim hız uyarılarını kişiselleştirmek ve kapatmakta mümkün.
Kalp atış hızı, bileklik tarafından düzenli bir şekilde takip ediliyor, ama istenirse anlık olarak da ölçüm yapma imkânı mevcut. Bileklik üzerinden “Kalp ritmi” özelliğine tıklayarak o anki kalp atış hızı görülebiliyor. Yapılan tüm ölçümlere Huawei Sağlık uygulaması üzerinden erişerek kontrol etmek mümkün. Grafik eşliğinde, kalp hızının ne kadar yükseldiği ve düşük seyrettiği gün içinde tüm saat aralıklarında görüntülenebilmekte. Günlük, haftalık, aylık gibi zaman aralıklarındaki en düşük ile en yüksek kalp atış verilerine erişim de sağlanabilmekte.
Kandaki Oksijeni (SpO2) Ölçme Özelliği
Kandaki oksijen (SpO2) seviyesi de kalp ritmi kadar önemli bir veri elbet. Kandaki oksijen doygunluğu, yaşamsal faaliyetlerin düzenli işlemesi için hayati derecede önemli bir sağlık verisi. Bileklik üzerinden “SpO2” özelliğine tıklayarak oksijen ölçümü yapılabilmekte. Bileklik ekranında o anlık kandaki oksijen doygunluk seviyesinin yüzdesi ve kalp atış hızı gösteriliyor. Oksijen doygunluğunun %90’nın altında çıkmaması, sağlık açısından iyi bir sonuç olarak kabul ediliyor. (Bilimsel veriler bu yönde) Kandaki ideal oksijen doygunluk seviyesi ise %95 – %100 arası.
Her ölçümde olduğu gibi, bu veriler de Huawei Sağlık uygulamasına aktarılıp saklanıyor. Bileklik üzerinden sadece anlık oksijen seviyesine ulaşılabiliyor, diğer tüm ölçüm detaylarına uygulama üzerinden erişilmekte. En düşük/yüksek oksijen doygunluk verilerini günlük, haftalık, aylık, yıllık gibi zaman aralıklarında görüntülemek de mümkün.
Belli zaman aralıklarında otomatik olarak oksijen ölçme özelliği ne yazık ki şu an için yok, ilerde bu özelliğin güncelleme ile sunulabileceğini düşünüyorum. Nabız ölçümü gibi düzenli bir takip sunmuyor, oksijen ölçüm işlemi tamamen kullanıcıya bırakılmış. Yani siz bu özelliği kullanmadığınız sürece oksijen doygunluk verisi oluşmamakta. (Sadece uyku takibinde, oksijen doygunluğu her gece otomatik olarak ölçülmektedir.)
Uyku Takibi Özelliği
Uyku, insanı yenileyen ve enerjisini yükselten bence en önemli yaşamsal döngümüzdür. Biyolojik bir ritim sayılabilir, düzenli bir şekilde tekrarlanan ve sağlıklı bir yaşam sürdürmemizi sağlayan doğal bir gerekliliktir. Kalp atışımız ile oksijen seviyemiz gibi uyku kalitemizin de iyi olması sağlıklı bir yaşamın temelini belirler. Uyku kalitesi takibini de Huawei Band 4 Pro ile yapmak mümkün. Huawei, bu konuda TruSleep 2.0 teknolojisini ortaya çıkarmakta ve uykunun her evresini en ayrıntılı şekilde kayıt altına aldığını göstermektedir.
Uyurken, uykunun dört evresi olan “derin uyku, hafif uyku, REM uykusu, uyanıklık” fazları bileklik tarafından takip edilmektedir. Ayrıca, “toplam gece uykusu, derin uyku devamlılığı, nefes alma kalitesi” gibi uykuya ait diğer veriler de detaylı bir şekilde kaydedilmekte. Uyku sırasında kalp atış hızı ve kandaki oksijen doygunluğu da takip altındadır.
Uykuya ait tüm bu veriler de her zaman olduğu gibi Huawei Sağlık uygulamasına aktarılmakta, bileklik üzerinden ise sadece toplam uyku (saat ve dakika olarak) süresi gösterilmektedir. Ne yazık ki bileklik ekranında uykuya dair görülebilecek tek bilgi, günlük uykunun toplam süresidir; uykuya ait başka bir bilgiye yer verilmemekte. Tüm diğer detaylara Sağlık uygulaması üzerinden erişim sağlanmaktadır.
Toplanan uyku verileri bilimsel referanslara göre değerlendirilmekte ve bu bilgilere dayalı olarak uykunun tüm evreleri puanlandırılmaktadır. Bilimsel değerlere göre uyku kalitesi analiz edilerek uykunun her evresi belirlenen referanslar aralığında derecelendirilip, uyku kalitesinin iyi olup olmadığı puan ve bilgi-tavsiye şeklinde Huawei Sağlık uygulaması üzerinden kullanıcıya sunulmaktadır.
Örneğin, “derin uyku” için belirlenen bilimsel referans aralığı %20 – %60’dır, toplam uykunun içerisinde derin uyku evresi bu referans aralığındaysa derin uykunuz “normal” sayılacaktır. Eğer bu uyku evresi, referans aralığı sınırlarının altında veya üstünde çıkarsa, o zaman da derin uykunuz “düşük” ve “yüksek” şeklinde bildirilecektir.
Bilimsel referanslara göre gece 2 defa uyanmak normal sınırlar içerisinde görülmekte ve doğal kabul edilmektedir. Ancak, gece 3 kere uyanıyorsanız bu “yüksek” olarak belirlenmekte ve uyku kalitesini etkileyen olumsuz bir sonuç olarak değerlendirilmekte. Ayrıca, gece hangi saatte uyanıldığı ve kaç dakika uyanık kalındığını da görebilmek mümkün.
Uykuya ait tüm evreler farklı renklerdeki grafikler eşliğinde görüntülenebiliyor, mesela “REM uykusu”na gecenin hangi saat dilimlerinde girildiği ve bu evrenin ne kadar sürdüğü bilgisi görülebilmekte.
Uyurken, “nefes alma kalitesi” de ölçülmekte, bu özellik ile kandaki oksijen seviyesinin hangi seviyelerde olduğu uykuda da tespit edilebiliyor. Özellikle “uyku apnesi”* olan veya bu rahatsızlığın kendisinde olabileceğinden şüphe duyanlar için, uykudaki oksijen seviyesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesi önemli bir sağlık göstergesi. Uykudaki nefes alma kalitesi 70 – 100 arası puanlama ile belirleniyor ve 70’in altında bir sonuç, kandaki oksijen doygunluğunun düşük olduğu anlamına gelmekte. Geceleri uyurken nefes alıp verişiniz kısa süreler de olsa duruyor olabilir, bunun sebebi ise horlama sorunu veya yanlış yatış pozisyonu ya da yastık seçiminden kaynaklanabilir. Eğer bu konuda çok sık uyarı ile karşılaşırsanız, bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.
*(Uyku esnasında nefes alıp vermenin belli süreler durması uyku apnesi olarak tanımlanabilir. Böyle bir durumda, uykudayken birkaç saniye süren geçici solunum durması yaşanmaktadır. Bu sırada, kandaki oksijen seviyesi düşer ve beyin aktivitesi artarak uyanma gerçekleşir. Bu da geceleri çok sık uyanmanız, sabahları yorgun kalkmanız ve gün içinde uykunuzun gelmesine neden olabilir ve zaman içinde farklı sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.)
Gün içindeki ufak kestirmeler ya da öğle uykusu da diyebiliriz (siesta mı desem) bileklikçe “şekerleme” adı altında takip edilmekte. Tabii bu veri de, diğer uykuya ait tüm bilgiler gibi Huawei Sağlık uygulamasının uyku bölümümde yer almakta. Gün içinde, hangi saatte kaç dakika/saat uyunduğunun -şekerleme- yapıldığının kaydına da ulaşmak mümkün. Şekerleme özelliğinin her zaman doğru çalıştığını söyleyemem, gündüz uyumadığım halde Huawei Band 4 Pro’nun uyumuşum gibi kayıtlar oluşturduğuna birçok kez tanık oldum. Bunun da sebebinin, kitap okurken ya da PC/TV’de bir şey izler veya çalışırken fazla hareketsiz kalmaktan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Fazla hareketsizlik, sakinlik; kalp atışı ve solunumun yavaşlaması gibi nedenler sebebiyle bileklik bunu uyuklama veya kısa kestirmeler olarak algılıyor sanırım. Ya da ben ayakta uyuyorum haberim yok! 🙂
Genel olarak uyku takibinden memnunum. Bileklik, birçok uyku sorununu tanımlayabiliyor ve bu sorunlara göre de bilimsel önerilerde bulunmakta. Uyku evrelerine dair detaylı bilgilere ulaşılabildiği gibi ayrıca günlük, haftalık, aylık ve hatta senelik uyku verilerine de erişmek ve uyku kalitesindeki tüm değişimleri görüntülemekte mümkün.
Adım Sayar Özelliği
Her zaman cepte telefon taşımaya gerek kalmadan, ne kadar adım atıldığı, mesafe gidildiği, kaç kalori yakıldığı vb. birçok veriye bileklik üzerinden erişilebilmekte. Bilekliğin ana ekranında adım sayısı ve yakılan kalori miktarı anlık görüntülenebiliyor. Ayrıca, bilekliğin menüsü üzerinden “ayakkabı” görseline tıklayıp, gün içerisinde yapılan tüm yürüyüş/adım detaylarına erişmek mümkün. Bileklik üzerinden görüntülülen bu veriler her gün -gece saat 12.00’de- sıfırlanmakta, yani sadece o günlük veriler bileklik üzerinden görülebilmekte. Yürüyüşe dair eski ve diğer tüm verilere de Huawei Sağlık uygulaması üzerinden ulaşılmakta.
Spor Modu (Antrenman) Özellikleri
Spor yapmayı seven veya başlamayı düşünenler için diyebilirim ki Huawei Band 4 Pro, tüm önemli spor modlarını bünyesinde barındırıyor. Sahip olduğu çoklu spor modu, favori olan birçok sporu desteklemekte. Sahip olduğu spor modları ile: Açık havada/kapalı alanda yürüyüş, açık havada/kapalı alanda koşu, açık havada/kapalı alanda bisiklet, serbest egzersiz, eliptik, kürek ve ayrıca havuz veya denizde yüzme gibi birçok sporu yapabilirsiniz. Yapılan sporlara ait tüm veriler takip edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır.
Spor yapan biri değilim ama kas hastalığım sebebiyle yapmam gereken bazı egzersizlerim var, bilekliğin “serbest egzersiz” modu ile yaptığım tüm egzersiz verilerini de takip edebilmekteyim. Bileklik üzerinden, yaptığım egzersizin kaç dakika sürdüğü, kaç kalori yaktığım, kalp atış hızım gibi birçok anlık veriyi görüntüleyebiliyorum. (Keşke bu modda oksijen doygunluğu ölçümü de olsaymış) Ayrıca, serbest egzersiz modunda süre ve kalori seçimi de yapılarak hedef belirlenebilmekte.
Serbest egzersiz dışında elbette tüm sporları yaparak bilekliğin spor modlarını denemek ve test etmek çok isterdim, ama böyle bir sağlık durumuna sahip değilim. Ancak, yine de tüm spor modlarını çalıştırarak ne gibi özellikler sunduğunu inceledim. Eğer bu yaz denize gidebilirsem, yüzme modunda nasıl bir deneyim sunduğunu da aktaracağım, yani bu bölümü güncelleyeceğimden emin olabilirsiniz.
Ama şimdilik şunu aktarabilirim ki, Band 4 pro 50 metreye kadar su direncine sahip, yani dalış bile yapsanız sorun olmaz. Yüzme mesafesi, hızı, tur sayısı, yakılan kalori, kulaç sayısı, kulaç tipi ve SWOLF skoru gibi yüzmeye dair tüm verilere Band 4 Pro üzerinden erişilmekte.
Spor yaparken de sağlık verileriniz yakından izlenmekte ve herhangi bir sağlık sorunu oluşmadan da “akıllı ikazlar” ile önlem sunulmaktadır. Örneğin, koşu yaparken kat edilen mesafe ve kalp atış hızı Band 4 Pro tarafından düzenli olarak izlenir ve eğer kalp atış hızı belirlenen sınırı aşarsa, bileklik kişiyi yavaşça titreyerek uyarır. (Spor moduna göre kalp atış hızının limiti bileklik tarafından belirlenmektedir.) Ne yazık ki hiçbir spor modunda kandaki oksijen seviyesinin ölçümü mevcut değil, bu bence büyük bir eksiklik olmuş. Spor yaparken o anlık kandaki oksijen doygunluğunun ne kadar değiştiğini görmek isterdim. Bu özelliğin güncelleme ile eklenmesi gerekiyor bence.
Ayrıca, tüm spor modlarında süre, mesafe, kalori gibi kişisel hedefler belirlenebilmekte. Bu hedeflerden biri tamamlandığında, bileklik titreşim ve ekran görseliyle ikazda bulunuyor.
En güzel özelliklerinden biri de dahili bir GPS’e sahip olması. Bu sayede cep telefonuna ihtiyaç duymadan, konumunuz bileklik tarafından belirlenerek, dışarıda yapılan tüm sporlar haritalandırılacaktır. Dâhili GPS sayesinde uydu takibini Huawei Band 4 Pro yapacağından telefonun GPS’ine gerek yok; açık havada yapacağınız koşu, yürüyüş, bisiklete binme veya yüzme gibi tüm aktivitelerin GPS verileri Huawei Sağlık uygulamasına aktarılarak, uydu görüntülerinden oluşan haritalarda, dış mekânda yapılan tüm sporlarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Toplanan tüm egzersiz detaylarına da telefondaki Huawei Sağlık uygulamasından “Egzersiz kayıtlarım” menüsü üzerinden erişim sağlanmakta ve yapılan her sporun içerik verilerine ulaşılabilmekte.
Band 4 Pro, ayrıca, kişiyi hareket etmeye teşvik etmek için her saat başı titreşim ile ekranında beliren spor yapan bir animasyonla “bir saattir hareketsiz oturuyorsun, kalk biraz hareket et” uyarısında bulunabilmektedir. Gün içinde 1 saat boyunca hareket edilmediği taktirde bu şekilde bir uyarı alacaksınız. Tabii sana ne kardeşim, istediğim zaman hareket ederim ben, deme hakkını kullanarak bu ikaz özelliğini, telefonunuzdaki Huawei Sağlık uygulaması üzerinden “Sağlık izleme > Hareket hatırlatıcısı” ayar bölümünden kapatıp açabilirsiniz.
Telefondan Gelen Her Bildirim Bileğinde!
Telefonun Bluetooth’u açık olduğu sürece telefondan gelen tüm bildirimleri Huawei Band 4 Pro üzerinden görmek mümkün. Hangi uygulamalardan bildirimler almak istiyorsanız, Huawei Sağlık uygulaması üzerinden istenilen uygulamaları seçebilirsiniz. Bir limit konulmamış, telefonda yüklü olan tüm uygulamalardan bildirim alınabilir. Tüm sosyal medya hesapları veya başka bir uygulama, fark etmez.
Herhangi bir uygulamadan bildirim geldiğinde, bileklik titrer ve ekranında gelen bildirim gözükür. Ayrıca bileklik menüsü üzerinden “mesajlar” bölümüne gelerek de tüm gelen bildirimler görüntülenebilir. Görülen bir bildirime tekrar bakmak mümkün değil yalnız. Gelen mesaj, mail veya yorumlar gibi metinler çok rahat okunabiliyor ancak çok uzun metinlerin tamamını okumak mümkün değil, uzun bir metinse yarısı görüntülenmiyor. Gerçi bu bir sorun değil, sonuçta metnin büyük bir kısmı okunabildiği için, gelen içerik hakkında bilgi sahibi olmaya yetiyor.
Gelen çağrılar da bileklik ekranında görülebiliyor, ama cevap verip konuşma gibi özellikler akıllı bilekliklerde şimdilik mevcut değil. Belki ilerde bu özellik bilekliklere de eklenir. Ancak, gelen çağrıyı reddetmek bileklik üzerinden mümkün. SMS ve sosyal medya hesaplarından gelen mesajlara cevap yazmak gibi bir özelliği de bulunmuyor.
Müziği Bileğinden Kontrol Et!
Telefonda yüklü olan dijital müzik (Spotify, Fizy, Deezer vb.) uygulamaları Band 4 Pro ile kontrol edebilmek, insana farklı bir konfor yaşatıyor diyebilirim. Telefonun Bluetooth’u açık olduğu sürece bileklik üzerinden şarkı açıp-kapatmak, şarkı değiştirmek, ses seviyesini ayarlamak mümkün. Çalan şarkının adı da görüntülenebiliyor. Telefona ihtiyaç duymadan müziği bilekliğinizden kontrol edebiliyorsunuz; telefon ister cebinizde dursun isterseniz odanızda şarjda takılı, Bluetooth bağlantısı kopmadığı sürece sevdiğiniz şarkıları istediğiniz gibi çalın ve yönetin.
Bir güzel özelliği de, herhangi bir dijital müzik platformu olmadan da sadece telefonunuzun dahili hafızasında kayıtlı olan tüm şarkıları Huawei Band 4 Pro ile yönetme imkanına sahip olmak.
Ayrıca, spor modlarını kullanırken de müzik kontrolü yapılabilmesi mümkün kılınmış.
Alarm Modu – Titre ve Kendine Gel Uyandırması!
Alarm sesi duymadan, sadece bilekliğin titreşimi ile uyandırılmak benim hoşuma gitti. Tabii benim uykum hafif, uykusu ağır olan kişiler için bu titreşim ne kadar etkili olur onu bilemem. Band 4 Pro da hafta içi ile hafta sonu için ayrı alarm modları oluşturulabiliyor. Tüm haftayı kapsayacak şekilde en fazla 5 farklı alarm kurulabilir. Bileklik üzerinden alarm kurulamamakta, sadece alarm erteleme ve iptali yapılabiliyor. Alarm sadece Huawei Sağlık uygulaması üzerinden kurulmakta, ayrıca her alarma farklı yazı etiketleri de eklenebilmekte, örneğin, 09.00 alarmı için eklenecek “toplantı” etiketi bileklik o saatte titrerken ekranında gözükecektir.
Alarm zamanı gelince, bileklik 10 saniye boyunca titriyor ve eğer müdahale edilip kapatılmazsa da alarmı 10 dakika erteliyor. Ayrıca, alarm zamanı bilekliğin ekranına dokunarak da alarmı 10 dk. erteleyebilirsiniz. Alarmı iptal etmek içinse, parmağınızla bilekliğin ekranını sağ kaydırmanız yeter. Alarm diye tabir ettiğim titreşim, kapatılmadığı ve ertelenmediği sürece, toplam 30 dakikanın her 10 dakikasında on saniye sürmektedir. Bu süre zarfından sonra da alarm bileklikçe iptal edilmekte.
Eğer uykunuz ağır ise 10 saniye boyunca bileğinizde oluşan bir titreşimle zamanında uyanamayabilirsiniz, bunu göz önünde bulundurarak hareket etmeniz en iyisi.
Bir de “Akıllı Alarm” özelliği mevcut Band 4 Pro’nun, bu özellik sayesinde alarmın aktif olmasına yakın eğer uyanmaya başladıysanız veya derin bir uykuda değilseniz bileklik alarmı iptal edebiliyor! Yani, bu kişi derin uyumuyor, hiç alarma gerek yok, kendisi birazdan uyanır diyerek uyanma işini size bırakıyor akıllı bileklik. Bence gereksiz bir özellik olmuş ama hafta sonları geç kalkmamak için bu alarm özelliği de tercih edilebilir tabii. Birçok kez bu özelliği denedim, çokta verimli çalıştığını söyleyemem.
Huawei Band 4 Pro’nun Diğer Özellikleri
- Telefonu Bulma: Cep telefonunun Bluetooth’u açıksa ve bağlantı menzilindeyseniz, bileklik üzerinden “Telefonu bul” özelliğini kullanarak, nereye koyduğunuzu bulamadığınız telefonunuzu kolayca bulabilirsiniz. Telefonun sessiz veya titreşimde olması fark etmiyor, bu özelliği kullandığınızda telefon son ses bir melodi eşliğinde “i am here” (buradayım) diye çalmaya başlıyor.
- Uzaktan Deklanşör: Bluetooth açıksa, telefonun kamerası açıldığı zaman bileklik bir deklanşöre dönüşmekte. Bileklik ekranında beliren fotoğraf makinesi şeklindeki simgeye dokunarak, telefonunuza uzaktan fotoğraf/video çekme komutu gönderebilirsiniz. Bluetooth bağlantısının kesilmediği her yerden, telefonun ön/arka kamerası ile video veya foto çekilebilir.
- Hava Durumu: Detaylı bir hava durumu göstergesi mevcut değil, hadi bu özelliği de ekleyelim yok demesinler diye düşünülmüş. Telefonun mevcut hava durumu uygulaması üzerinden sağlanan ufak bir bilgi aktarımı sadece; konum açık olursa, o günkü havanın durumu ve sıcaklık derecesi bilekliğin ana ekranında gözüküyor. Tabii bileklik için tasarlanan her arayüzde hava durumu bildirimi de mevcut değil. Bir de telefonun konum bilgisi açık olmak zorunda. Kullanışlı bir özellik olmadığını söyleyebilirim.
- Zamanlayıcı: Geri sayım için saniye, dakika ve saat ayarlayarak belli bir zaman belirlenebilmekte ve sürenin geri sayımı sağlanmaktadır.
- Kronometre: Süreye dayalı farklı ihtiyaçlar için kullanılabilecek bir süreölçer.
Pil Kapasitesi – Batarya Gücü
Gelelim en önemli kısma, pile… 100 mAh’lık bir pil kapasitesine sahip Huawei Band 4 Pro. Huawei, bu güç ile Band 4 Pro’nun tam dolu bataryasının şarja ihtiyaç duymadan en fazla 12 gün dayanabileceğini bildiriyor. Elbette bu süre, kullanıma göre değişecektir ama 12 günlük bir kullanım süresine ulaşmak için bilekliğin birçok özelliğini devre dışı bırakmak ve kısmi bir kullanım sağlamak gerekiyor. Mesela, sadece arada saate bakmak için bileklik kullanılırsa belki bu uzun kullanım süresine ulaşılabilir! Ben kullandığım sürece bu süreye asla ulaşamadım.
Peki, Band 4 Pro normal bir kullanımda en fazla kaç günlük bir pil ömrü sunuyor? Bu sorunun cevabını bulmak için 2 farklı şekilde Band 4 Pro’yu kullandım, ilkinde; ekran parlaklığı kademe 3 de ayarlı, otomatik nabız izleme aktif, alarm kurulu, bildirimler açık, uyku izleme aktif ve hareket et bildirimi açık iken sunduğu pil ömrü en fazla 6 gün oldu. Diğer kullanım şeklinde ise, saydığım tüm bu özellikler yine aktifti ve buna ek olarak da her gün 1 defa kandaki oksijen doygunluğumu kontrol ettim ve gerçek zamanlı nabız izleme özelliğini kullanıma ekledim. Bu şekilde bir kullanım da ise en az 4 günlük bir pil ömrü sundu.
Gerçek zamanlı nabız izleme özelliği, pil tüketimini ciddi bir şekilde artırıyor, üstüne bir de her gün 1 defa kandaki oksijen yoğunluğu ölçümü yapılırsa, pilin gücü daha hızlı tükenebiliyor. Üstelik her gün spor yapan biriyseniz, spor modlarının her gün kullanılması da elbette pil tüketimini artıracağı için, kullanım süreleri daha farklı olacaktır.
Bu zamana kadar, çok kurcalama, ekranın çok uyandırılması ve birçok özelliği denemem sebebiyle görebildiğim en az pil ömrü 3 gün 17 saat oldu. (Tam zamanlı nabız izleme açık, her gün oksijen ölçümü vd.) Görebildiğim en uzun pil ömrü ise 6 gün 18 saatti. Oksijen ölçümü yapmadım, gerçek zamanlı nabız ileme yerine otomatik nabız izleme açıktı ve spor modlarını hiç kullanmadım, bu şekilde en uzun pil ömrünü görmüş oldum. Elbette bu süreler kişilerin kullanım özelliklerine göre hep farklılık gösterecektir.
Band 4 Pro’nun Pili %1 bile kalsa, kapanana kadar veri toplamaya devam ediyor. Kapandıktan sonra da, topladığı veriler silinmeden belleğinde saklanmakta. Pili bitip kapanınca verilerin hafızasından silineceğini düşünüyordum ama öyle olmadığına tanık olmak beni mutlu etti. Şarj olunca da, hafızasındaki veriler kayıpsız olarak Huawei Sağlık uygulamasına aktarılmakta. Şarjı %10’a indiği zaman “pil bitiyor” uyarısında bulunuyor.
Akıllı bilekliği şarj etmek için, usb kablosuna takılı ufak bir şarj aparatı mevcut. Bu aparat, bilekliğin arka bölümündeki şarj giriş alanına takılıyor; bilekliğin arka kısmını aparatın şarj yuvasına oturtmak biraz uğraştırabiliyor, ama alışınca, tek seferde sorunsuz şekilde şarj yuvasına takabiliyorsunuz.
Şarj aparatına bağlı usb kablosunun uzunluğu çok kısa 14 cm. Bilgisayarın usb çıkışına takmak için çok ideal, PC başında çalışırken veya başka bir işle uğraşırken bileklik bu şekilde şarj olabiliyor. Bilgisayar dışında, telefon şarj adaptörü veya powerbank ile de şarj edilebilmekte.
Hızlı şarj özelliği yok, akıllı bilekliklerde sanırım daha böyle bir özellik bulunmuyor. 100 mAh’lık bataryanın 0’dan 100’e dolması 1 saat 34 dakika sürüyor. Uzun bir süre olduğu kesin.
Boş batarya 10 dakikalık şarjla %14, 30 dakikada ise %44 şarj olabilmekte. Aslında bu açıdan bakılırsa fena bir şarj süresi değil gibi, yarım saatlik bir şarjla birkaç günlük kullanım sunmakta. Yine de bataryayı tam boşaltmadan şarj etmek en iyisi.
Ve Mutlu Son!
Uzun bir süredir Huawei Band 4 Pro kullanmaktayım ve genel olarak memnun kaldığımı söyleyebilirim. Akıllı bir bilekliğin ne gibi özellikler sunduğu, faydasının neler olduğu ve hangi ihtiyaçları karşılayabileceğini deneyimleyerek öğrendim ve elimden geldiğince de çok kapsamlı bir şekilde aktarmaya çalıştım. Uzun bir yazı oldu ama umarım okur ve beğenirsiniz. Akıllı bir bileklik satın alıp almama konusunda kararsızlığınız varsa bile artık bu okuduklarınızla kesin bir karara varabileceğinizi düşünüyorum.
Konuyla ilgili sormak ve aktarmak istediklerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.